HLA-B27, denumit antigenul leucocitar uman, reprezintă o moleculă atașată pe suprafața celulelor albe sanguine. Acest antigen reprezintă un factor predispozant în cazul spondiloartropatiilor, existența acestuia fiind observată în proporție de 90-95% la pacienții cu spondilită anchilopoietică (boala Betherew), dar și în alte cazuri, precum artrita reactivă, artrită psoriazică sau alte boli inflamatorii reumatice. De asemenea, în puține cazuri, s-a observat prezența HLA-B27 la pacienții sănătoși1.
Spondilita anchilozantă este o afecțiune inflamatorie cronică ce afectează, în principal, scheletul axial și articulațiile sacro-iliace. Pacienții manifestă dureri lombare și, pe măsură ce boala progresează, apar sensibilități osoase, pierderea flexibilității și coloana vertebrală suferă modificări, mobilitatea devenind tot mai limitată2.
Testarea HLA-B27 stabilește existența sau inexistența acestui antigen la nivel leucocitar și ajută la crearea unui diagnostic, împreună cu alte semne și simptome clinice. Acesta nu reprezintă un test screening în sine pentru spondilita ankilozantă, ci adaugă informații suplimentare la tabloul clinic al pacientului, deci un pacient cu mutație HLA-B27 pozitiv nu prezintă în mod obligatoriu și spondilită ankilozantă sau altă boală asociată acestei mutații2.
Detecția antigenului HLA B27 se realizează calitativ, prin izolare ADN celular, amplificarea secvenței de interes cu primeri specifici prin PCR și evaluarea acesteia prin electroforeză în gel de agaroză.
Rezultatul testului este transmis prin statusul pozitiv pentru prezența antigenului sau negativ – pentru lipsa acestuia.
Proba biologică necesară testării HLA-B27: sânge periferic recoltat în minim 3 vacutainere cu K2/ K3 EDTA. (A NU se utiliza vacutainere cu heparină ca anticoagulant).