Unul dintre pașii frecvent utilizați în laboratoarele de biologie moleculară ai diagnosticării/ monitorizării unor boli hematologice este extracția de acid deoxiribonucleic genomic (gADN). Izolarea de gADN a fost descoperită în anul 1869 și a evoluat de la metode manuale laborioase la metode sofisticate semiautomate sau chiar automate, fiind adaptate în funcție de sursa biologică a acesteia.
Laboratorul nostru utilizează sânge integral periferic sau măduvă osoasă hematogenă recoltate în prealabil în vacutainere cu anticoagulant – K2/K3 EDTA pentru obținerea de gADN. Extracția de gADN din sânge periferic presupune liza leucocitelor sau celulelor medulare, cu anumite substanțe de liză, urmată de purificarea și colectarea finală a gADN într-un lichid de eluție.
În cazul acestui laborator, extracția gADN este utilizată pentru detecția unor mutații precum: antigenul HLAB27, FLT3 ITD/TKD, mutație factor II, mutație factor V, MTHFR I și II, PAI, c-KIT, JAK2, MPL, CALR ce predispun la dezvoltarea unor boli hematologice.
La cerere, în laboratorul de biologie moleculară RITUS BIOTEC SRL se pot efectua extracții de gADN prin metode automate, semiautomate sau manuale, fiind necesară recoltarea prealabilă a minim 3 vacutainere de sânge periferic/ măduvă osoasă recoltate în vacutainere cu K2/ K3 EDTA